Internet begrippenlijst (FAQ)

Internet begrippenlijst

Veel mensen vragen zich af wat veel van de Internet woorden betekenen.
Hieronder zal ik proberen wat duidelijkheid te geven.
De onderstaande lijst is geen vaststaande lijst. Ik zal proberen deze met enige regelmaat bij te werken of aan te vullen.
Zijn er vragen? Stel ze me gerust.

Child Thema
Een Child Thema is een afgeleid Thema die gebruik maakt van het moeder bestand maar waar extra aanpassingen in kunnen worden gemaakt. Na een update zullen de aanpassingen behouden blijven.

Cloud

Een netwerk dat met alle computers die erop zijn aangesloten een soort ‘wolk van computers’ vormt. De gebruikers weten vaak niet op welke computer/server of in welk land hun opslagruimte staat.

CMS
Content Management Systeem. Zie WordPress.
Dropbox
Dropbox is een clouddienst voor het online opslaan van bestanden. De gebruiker kan er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en ze tegelijkertijd delen met derden.
FTP
File Transfer Protocol. FTP maakt het mogelijk bestanden te verzenden of te ontvangen op elke webserver ter wereld.
Google analytics
Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de eigenaar van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en pagina weergaves.
Google analytics Property
Een website die binnen Google Analytics wordt gevolgd. Binnen Google Analytics kan de gebruiker meerdere eigen websites volgen.

HEIF Bestand

Staat voor High Efficiency Image File Format. Apple gebruikt dit formaat om op zijn iPhone’s en iPads gemaakte foto’s op te slaan. HEIF Bestanden zijn kleiner van formaat en beter van kwaliteit.  

HTML
HTML staat voorHyperText Markup Language. HTML is de opmaaktaal voor documenten op het wereldwijde web.
HTTP
HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is het netwerkprotocol dat speciaal ontwikkeld is voor het world wide web.

IMAP

Internet Message Access Protocol, meestal afgekort tot IMAP, is een protocol voor het synchroniseren van e-mail. Eigenlijk wordt er direct op de mailserver gewerkt en blijft de mail ook op de mailserver staan.
IP-adres

Staat voor Internet Protocol en is binnen het Internet een netwerk adres.
Alle computers die op het Internet zijn aangesloten, hebben een IP adres waarmee deze zichtbaar is voor andere op het Internet aangesloten computers.

Mailchimp
Mailchimp is een professionele e-mail marketing service om professioneel en efficiënt e-mail campagnes op te zetten. Het gebruik tot 2000 inschrijvers is gratis.
Mailchimp API key
Een Mailchimp code die nodig is om een extra plugin of applicatie op je website te laten communiceren met Mailchimp.
Plugin
Een extra programma dat allerlei extra functionaliteit aan de website kan toevoegen. Er zijn diverse gratis en betaalde plugins te krijgen.

POP3

POP3 (Post Office Protocol) is een manier om je mail op te halen in een mailprogramma zoals Microsoft Outlook. Bij gebruik van POP3 staat de mail altijd op je eigen PC. Bij het ophalen worden alle binnenkomende e-mailberichten in principe van de server verwijderd. Alle bekende mailprogramma’s werken goed met POP3.
SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization en is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) is een standaard waarmee uitgaande e-mail wordt verstuurd over het internet. De verzender van een uitgaand e-mailbericht biedt dit bericht aan bij de SMTP-server van zijn provider.
SSL
Secure Sockets Layer (SSL), zijn encryptie-protocollen die de communicatie tussen computers (bijvoorbeeld op het internet) beveiligen.
Thema
Thema’s zorgen ervoor dat het uiterlijk en de functionaliteit van een WordPress website wordt veranderd.
WordPress
WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) van zijn website kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.
WWW
WWW staat voor “World Wide Web”. Vertaald staat er Wereldwijde web. Het internet dus.

Pin It on Pinterest